$settings->get('email')]) ?>
Biolaakso

Uusi navettamme on valmiina - haluammeko nähdä lehmiä myös laitumella?

Blogi nro 11/2022

Maatilojen rakennekehityksen myötä tiloilla on keskitytty mm. biokaasun tuotantoon, kiertotalouteen, automaatioon ja erilaisiin energiaratkaisuihin, kuten lämmön talteenotto ja aurinkoenergia. Kotieläinpihattoja on toteutettu eläinten hyvinvointia arvostaen, mutta ei niinkään laiduntamismahdollisuuksia painottaen. Nyt keskustelua käydään lehmien laiduntamisesta, ei vain parsinavetoissa, ja joitakin taloudellisia porkkanoita on tarjolla tiloille, jotka laiduntavat kesäisin. Ehkä eniten paineita asiaan tuo kuluttajien ääni, heille ulkona laiduntava lehmä ilmentää eläinten hyvinvointia ja positiivista suhtautumista kotieläintuotteisiin. Olisiko meilläkin aika edistää laiduntamista aivan vapaaehtoisesti, odottamatta aina pakkokeinoja? Ja hyödyntää laiduntamisen etuja: liikuntaa peltopohjalla, luontaista ruohon syöntiä, hyvää sorkille ja koko lehmälle.

ÄlyNauta-hanke vieraili Ruotsissa Uumajan alueella viikolla 37 ja selvitimme, mitä tarkoittaa ruotsalaisten nautatilojen laiduntamisvelvoite. Tämä velvoite on ollut voimassa jo 80-luvulta, joten kaikkien nautojen laiduntaminen kesäisin kuuluu tilojen arkipäivään ja rutiineihin. Heille myös on tärkeää kuluttajien huomioiminen, eläinten hyvinvointi ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Nuori emäntä, kahden robotin tilalla, totesi meille iloisena: ”Jag älskar att beta.” On ymmärrettävää, että korkeatuotoksinen lehmä viihtyy kesällä paremmin viilennetyssä pihatossa, kumimatoilla ja pehmeällä parsipetillä, minkä lisäksi vesi ja rehu ovat aina saatavilla lähellä. Jospa me aloittaisimme laiduntamisen nuorkarjasta, hiehoista ja ummessa olevista lehmistä, sekin jo hivelisi silmää kesäisillä kylänraiteilla ajellessa. Uusi oppimisympäristömme tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittää ja edistää laiduntamiskäytänteitä, biotalouden pehmeitä arvoja.

Luova Kampus 2020-hanke on päättynyt 31.8.2022. Hankkeen konkreettisena tuloksena on hieno kotieläintuotannon oppimisympäristö Kannuksessa, joka palvelee monipuolisesti koulutusta sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Voit tehdä virtuaalikierroksen navetalla, joka löytyy kotisivulta www.kpedu.fi/navetta

Tulevia tutkimus- ja kehittämiskohteita uuden navettamme ympärillä ovat lietteestä separoidun kuivajakeen käyttö kuivikkeena, nautojen laiduntamisen edistäminen ja sitä kautta biodiversiteetin monipuolistaminen sekä toimet energian säästämiseen ja monipuoliseen energian tuottamiseen, kuten lämmön talteenotto ja aurinkoenergia. Lisäksi hankkeessa investoidut metsä- ja monitoimisimulaattorit sekä ravi- ja ratsastussimulaattorit mahdollistavat taloudelliset ja turvalliset oppimisympäristöt, mitkä edistävät kestävää kehitystä. Toiminnassa oleva, laadukkailla laitteilla varusteltu EduVet pieneläinvastaanotto on tuonut lisää palveluja lähelle, jolloin myös pienet lemmikkimme saavat hyvää hoitoa.

Maarit Kärki
kotieläintuotannon lehtori
Keski-Pohjanmaan Ammattiopisto

------------------------------------