$settings->get('email')]) ?>
Biolaakso

Keski-Pohjanmaan maaseutunuoret huolissaan kustannuskriisin vaikutuksista maanviljelijöiden hyvinvointiin

Keski-Pohjanmaan maaseutunuoret ovat huolissaan kustannuskriisin vaikutuksista maanviljelijöiden hyvinvointiin. Pitkään jatkunut maatalouden heikko kannattavuus yhdistettynä viimeaikaiseen tuotantopanosten hintojen nousuun on ajanut maatiloja maksuvalmiusongelmiin. Rahat maatiloilla ovat lopussa. Jos kyseessä on nuori yrittäjä, joka on vasta investoinut, niin toiminnan lopettaminen ei välttämättä ole mahdollista.

- Vallitseva tilanne vaikuttaa jaksamiseen, etenkin jos panostukset omaan hyvinvointiin jää tekemättä, kasvinviljelijä Mikko Tavasti Kalajoelta sanoo.
- Maanviljelijän tärkein pääoma on oma pää, Tavasti kuvaa, siitä on pidettävä huolta.
Maatilojen rahapula aiheuttaa sen, että panostuksia esimerkiksi pellon kasvukuntoon voi jäädä tekemättä. Tämän vuoksi on tärkeää suunnitella tarkkaan, millaisia eri vaihtoehtoja on ja mihin kannattaa nyt panostaa.
- Korkeatasoisen hehtaarisadon tavoittelusta ei saisi luopua, vaan siihen olisi rohkeasti panostettava, jotta toiminta jatkuu ja kriisistä päästään nopeammin yli ilman rajuja tuotannon vaihteluita, pohtii Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten puheenjohtaja maidontuottaja Markus Kivelä Kokkolasta.
Keski-Pohjanmaan maaseutunuoret näkevät, että ratkaisu kriisiin on tultava markkinoilta, kuluttajilta kaupan ja elintarviketeollisuuden kautta tuottajille. Koska korkeat tuotantopanosten hintatasot saattavat jatkua syksyllä, on tilanne korjauduttava maatilojen tulopuolella tuottajahinnoissa.
- Kustannuspuolelle emme paljoa mahda, vaan ratkaisu on tultava myyntipuolelta, Kivelä alleviivaa.
Valtion tukitoimet voisi kohdistaa perustoimenpiteiden toteuttamiseksi siellä, missä ne ovat nyt rahapulan vuoksi vaarassa jäädä tekemättä:
- Esimerkiksi kalkituksen, ojien kunnostuksen ja eläinsuojien korjausten tukeminen voisi auttaa montaa tilaa, Kivelä esittää.
Perustoimenpiteillä pellon kasvukunto säilyisi, mikä on maatilan taloudelle eduksi pidemmällä aikavälillä. Pellon kasvukunnon ylläpito tarjoaisi myös ympäristö- ja ilmastohyötyjä. Eläinsuojien kunnosta huolehtimalla varmistettaisiin ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin säilyminen ja turvalliset olosuhteet.
Maaseutunuoret ovat osa MTK-järjestöä edustaen sen alle 35-vuotiaita jäseniä. Keski-Pohjanmaalla maaseutunuorten toiminnasta vastaa oma valiokunta, jonka puheenjohtajana Kivelä toimii. Valiokunta on osa Keski-Pohjanmaan tuottajaliittoa.


Lisätietoa:
Markus Kivelä, Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten puheenjohtaja
0400 937 751