$settings->get('email')]) ?>
Biolaakso

'Ello from the land down under

Tekniikan tohtori Tuomas Vielma väitteli syyskuussa 2019, ja on lähtenyt vuoden mittaiseen tutkijavaihtoon Australiaan PoDoCo (Post Docs in Companies) –rahoituksen turvin.

Terveisiä Australiasta, kenguruiden ja koalojen luvatusta maasta. Isänmaamme kustantaman arktisen all-inclusive -lomani (armeija) päätyttyä joulun alla totesin, että vesiliuoskemiaa voisi seuraavaksi tehdä jossain, missä vesi oikeasti pysyy sulana.

Aikahyppy helmikuun alkuun; pakkasin laukkuni ja Tutkijat maailmalle -rahoituksen siivittämänä suuntasin eteläiselle pallon puoliskolle. 12.helmikuuta koneeni laskeutui Länsi-Australian pääkaupungin, Perthin kansainväliselle lentokentälle. Kotiutuminen Perthiin ja Murdochin yliopistoon sujui vauhdikkaasti isäntäni professori Glenn Hefterin ja hänen vaimonsa suopealla avustuksella. Kaupunki, lähimiljööt ja Australian uniikki luonto tulivat nopeasti tutuksi useilla ”road tripeillämme”. Muutama kengurukin on tullut maantiellä vastaan, ja uskokaa tai älkää, mokomat ovat paikallisia poroja.

Tutkimus lähti mukavasti käyntiin heti ensimmäisistä päivistä; mittauksissa keskityttiin teollisesti tärkeän sinkkisulfaatti-rikkihappo-vesi -systeemin volumetrisiin ominaisuuksiin. Tulokset kahteen uuteen julkaisuun (ja pienen pieni univelka) syntyivät vajaassa kahdessa kuukaudessa, melkein päätä huimaava tahti. Todellisuus iski kuitenkin takaisin, ja pian huomasimme olevamme hallituksen käskystä ”Lock-downissa”, jumissa kotona vailla pääsyä laboratorioon. Alkushokista selvittyämme kuitenkin totesimme, että ei hätä ole tämän näköinen, dataa on vaikka muille jakaa. Vallitsevasta tilanteesta johtuen aika on nyt pääasiassa kulunut kulunut kirjoitushommissa. Hallitus kuitenkin alkanut näyttää merkkejä joidenkin rajoitusten poistamisesta, ja yliopistoille aletaan pikku hiljaa palailemaan. Hyvä niin, science must go on.

Tuomas Vielma
Tutkijatohtori ja Soveltavan kemian Australian kirjeenvaihtaja

Pähkinävarkaissa Margaret Riverillä kunnianarvoisan herra professorin kanssa. Kuva Tuomas Vielma