Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
Biolaakso

Tietolinkki-hankkeen sähköinen aloitus

Tietolinkki-tiedonvälityshanke käynnistyi keväällä 2020 juuri ennen poikkeusolojen alkua. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maatalousyrittäjille, turkistuottajille ja hevosyrittäjille suunnattu toiminta muutettiin nopeasti sähköiseksi.

Yhdessä alueen maaseututoimistojen, Ely-keskusten ja hankekumppanien MTK Keski-Pohjanmaan, MTK-Pohjois-Suomen, ProAgria Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien kanssa otettiin sähköisiä välineitä nopeasti käyttöön: Viljelijöiden tukikoulutuksia pidettiin webinaareina. Pelto- ja kotieläinvalvonnan havainnoista tehtiin videotallenteita. Maataloustukihakuun liittyvistä asioista järjestettiin kyselytunteja verkossa. Uudesta luomusitoumuksesta valistettiin verkkoluennolla. Turkistuottajille pidettiin ajankohtaiskatsauksia ja tehtiin videotallenteita. Hevosyrittäjille järjestettiin asiantuntijaluentoja.

Tietolinkki-hanke on myös tuottanut tukivuosikalenterin, joka muistuttaa maatalousyrittäjiä tärkeistä hakuajoista ja päivämääristä. Painettu kalenteri on postitettu hankealueen aktiivitiloille elokuun aikana yhteistyössä maaseututoimistojen kanssa. Kalenterin löytyy www.kpedu.fi/tietolinkki -sivuilta, ja sieltä voi myös ladata muistutukset omaan sähköiseen kalenteriin. QR-koodien avulla löytyvät laajemmat oppaat ja ohjeet.

Hankealueella on reilut 5000 maatilaa ja lähes 200 turkistilaa. -Maaseuturahastosta Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskusten kautta rahoitettava Tietolinkki-hanke on tärkeä työväline vietäessä kentälle yrittäjiä hyödyttävää ajankohtaista tietoa, toteaa luonnonvara-alan toimialapäällikkö Hanna-Mari Laitala Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta.

-Viemme hankkeen toimintaa eteenpäin tiiviissä yhteistyössä muiden toteuttajaorganisaatioiden sekä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueiden ja Ely-keskusten kanssa, kertoo Laitala. Verkostomaisella toiminnalla saadaan tehokkaasti hyödynnettyä hankkeelle myönnettyjä resursseja koko alueen hyväksi. Ajankohtaista tietoa välitetään monikanavaisesti järjestämällä seminaareja, infoja, webinaareja ja pellonpiennarpäiviä sekä tekemällä videoita ja podcasteja.

Pandemia ja sen tuomat rajoitukset vaikuttavat tulevan syksyn toimintaan, joten painopiste on edelleen sähköisessä tiedonvälityksessä. Nettisivuja ja Fb-sivuja seuraamalla pysyy ajan tasalla hankkeen tapahtumista.

Ritva Jaakkola
Tietolinkki-hankkeen projektipäällikkö
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
www.kpedu.fi/tietolinkki

Pohjanmaan Ely-keskuksen sekä KaseKan ja Nivalan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueiden asiantuntijat käsittelivät kevään viljelijätukiin liittyviä kysymyksiä suorissa lähetyksissä.