Osaamiskeskittymästä tukea digitalisaatioon
Blogi nro 12/2022
Digitalisaatio on täällä ja kaikki tiedostavat, että se on avain kasvulle ja menestymiselle. Tosiasia kuitenkin on, että uudet digitaaliset ratkaisut jäävät liian usein harvojen aktiivisten toimijoiden käyttöön. Digitalisaation ja tutkimusrahoituksen hyödyntämisen vauhdittamiseksi eurooppalaisissa yrityksissä Euroopan komissio on kehittänyt digitaalisen innovaatiokeskittymän (Digital Innovation Hub, DIH) nimellä kulkevan työkalun.
DIHien perimmäisenä tavoitteena on tukea EU-alueen yritysten digitaalista tuottavuusloikkaa ja sitä kautta yleistä hyvinvointia. Tarkoitus on madaltaa kynnystä uusien digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen, tarjota uusia palveluita tuotekehitykseen ja testaukseen sekä yritystoiminnan kehittämiseen digitalisoituvassa toimintaympäristössä. DIHit ovat alueellisesti orientoituneita ja työ tapahtuu paikallisella tasolla yritysten lähitoimintaympäristössä. Tästä syystä DIH-verkosto onkin lähtökohtaisesti hajautettu ja räätälöity kunkin alueen erityistarpeiden mukaan.
Rural Industry DIH (RI-DIH) on kolmen toimijan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen, Centria-ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin muodostama digitaalinen osaamiskeskittymä. Rural Industry DIH keskittyy tukemaan erityisesti harvaan asutuilla alueilla ja maakunnallisten keskusten ympärillä sijaitsevien toimijoiden digitalisaation edistämiseen. Tällaisilla alueilla yritysten kasvua rajoittavat tyypillisesti esimerkiksi pääoman ja resurssien vähäisyys sekä rekrytointihaasteet. Innovaatiokeskittymällä on jo valmiiksi hyvät kansainväliset verkostot, joiden avulla myös muiden eurooppalaisten DIH-toimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä voidaan hyödyntää alueen kehittämiseksi.
Konkreettisena toimena RI-DIH toimijat ovat kuluvan vuoden aikana aktiivisesti pyrkineet lisäämään tietoisuuttaan alueen yrityskentän digitalisaatiotarpeista mm. yrityshaastattelujen avulla. Digitalisaatiotarpeiden ymmärtäminen auttaa toimijoita kehittämään omaa toimintaansa entistä paremmin alueen elinkeinoelämää tukevaan suuntaan. Osaamiskeskittymälle on tänä syksynä myös avattu uudet ruralindustries.eu sivut, johon on kerätty laajasti tietoa osaamiskeskittymän osapuolien yrityksille suunnatusta palvelutarjonnasta. Sivustolta löytyy myös digivalmiustesti, jonka avulla yritys saa tietoa digitaalisen valmiuden nykytilasta, siihen liittyvistä kehityskohteista sekä käytännön vinkkejä digitaalisen valmiuden kehittämiseen.
Kannattaa tutustua: ruralindustries.eu
Mikko Myllymäki
FT, tutkimuskoordinaattori
Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius